niezłe ciacha
Dzisiaj przygotowałam pyszne ciasteczka, z myślą o małym siostrzeńcu uczulonym na mleko. Ciacha są pyszne i wcale nie dietetyczne, choć bez mleka i glutenu. Cała rodzina zajadała się nimi z przyjemnością. Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i ciągnące się w środku, trochę jak makaroniki. Przepis nie jest mój autorski, lecz pochodzi z opakowania mąki z orzeszków arachidowych firmy Bakal, której użyłam do pieczenia.
Składniki na około 30 sztuk :
* 300 g mąki z orzeszków arachidowych (lub 300 g zmielonych orzeszków)
* 300 g cukru pudru + trochę do obtoczenia
* 3 białka
* 1 łyżka miodu
* 50 g suszonej żurawiny
Z białek ubić sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Następnie dodać miód, mąkę z orzeszków, żurawinę i wymieszać. Schłodzić w lodówce przez dwie godziny.
Po upływie tego czasu z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze, spłaszczać i układać na blasze, zachowując 2 cm odstępy. Piec przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Komentarze
Prześlij komentarz