piknikowe serniczki na spodzie ciasteczkowym

Kiedy wybieramy się na Majówkę to warto zabrać ze sobą różne drobne przekąski w sam raz do kosza piknikowego. Dzisiaj proponuję małe piknikowe serniczki na spodzie ciasteczkowym, udekorowane świeżymi truskawkami.

Serniczki piknikowe:
przepis na 12 sztuk

na ciasteczkowy spód:
- 180 g ciastek typu Oreo
- 50 g roztopionego masła

na masę:
- 500 g mielonego sera twarogowego (takiego na sernik, w kubełku)
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy najlepiej z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- 2 jajka

świeże truskawki do dekoracji

Foremkę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami, piekarnik nagrzewamy do 150 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Ciasteczka rozgniatamy na drobno (najłatwiej w kubeczku blendera) i mieszamy z rozpuszczonym masłem, następnie wykładamy nimi dno papilotek ugniatając palcami.
Ser miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem, następnie dodajemy jajka i znowu chwilę miksujemy. Masę wylewamy na spód z ciasteczek i pieczemy około 30 minut. Po wystygnięciu dekorujemy świeżymi truskawkami przekrojonymi na połówki. Serniczki najlepiej smakują schłodzone.


Komentarze

Popularne posty