wiosenne risotto z burakiem i czerwoną cebulą

Bardzo lubię ryż, a pod postacią mniej lub bardziej fachowo przyrządzonego risotto pojawia się w moim domu bardzo często. To fajne, szybkie danie, które zazwyczaj wychodzi. Najczęściej przygotowuję wersję z dynią lub cukinią, ale dzisiaj zrobiłam wersję z burakiem, która jest mało popularna, a szkoda, bo jest bardzo smaczna i warta polecenia.

Składniki:

- 50 g czerwonej cebuli
- 180 g buraka
- 40 g oliwy z oliwek
- 320 g ryżu Carnaroli
- 90 g czerwonego wina
- 800 g bulionu warzywnego
- 40 g startego parmezanu
- łyżka zimnego masła

Blendujemy cebulę z burakiem i oliwą na gładko, podgrzewając w tym czasie bulion. Wrzucamy masę na suchą patelnię, solimy i smażymy chwilę, żeby cebula nie była surowa. Następnie dorzucamy ryż i prażymy parę minut. Dolewamy wino i mieszamy, aż całe wyparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny. Pozostałe w butelce wino nalewamy do kieliszka i sączymy z przyjemnością podczas gotowania, aby risotto wyszło smaczniejsze. Dolewamy do ryżu chochelkę bulionu i mieszamy aż się wchłonie. Podobnie postępujemy z resztą bulionu. Kiedy cały bulion się wchłonie, a ryż będzie miękki, dorzucamy łyżkę zimnego masła i mieszamy, żeby zatrzymać proces gotowania - podobno tak to działa, dla mnie to trochę czarna magia, ale zawsze tak robię i jest smacznie, więc przyjmuję na wiarę. Na koniec dosypujemy parmezan i zjadamy z przyjemnością, popijając wino, jeśli jeszcze coś zostało. Mam nadzieję, że Wam posmakuje!



Komentarze

Popularne posty