tarta z gruszkami i gorgonzolą
Jedną z moich ulubionych tart jest nieoczywista, słodko ostra tarta z gruszkami i gorgonzolą. Jak zawsze proporcje nadzienia są na oko, więc nie musicie trzymać się ściśle przepisu, tylko dajcie się ponieść fantazji.
Spód do tarty:
- 125 g masła
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 4-5 łyżek bardzo zimnej wody lub mleka
Przygotowujemy jak standardowe ciasto kruche, szybko rozcierając posiekane masło palcami i krótko wyrabiając, a następnie schładzamy je w lodówce przez co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Tarta z gruszkami i gorgonzolą:
- 4 gruszki pokrojone w plasterki (ja podjadałam, więc wyszły chyba 3)
- 200 g pokruszonej gorgonzoli
- garść rozdrobnionych orzechów włoskich
- 250 ml śmietany (teoretycznie powinna być 30 % , ale daję taką, jak akurat mam, wychodzi nawet z jogurtem greckim)
- 4 jajka
- starty żółty ser np. Emmentaler
- starty parmezan
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Na podpieczony spód wykładamy równomiernie plasterki gruszek, posypujemy pokruszoną gorgonzolą i zalewamy rozbełtaną śmietaną z jajkami, gałką muszkatołową, startym serem i przyprawami. Po wierzchu posypujemy orzechami. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz