tarta ze szparagami

Kiedy tylko na straganach pojawiają się szparagi w moim domu w zasadzie codziennie pojawiają się na stole pod różną postacią - zupy, zapiekanki, na surowo w sałatce czy po prostu z wody. Doskonała jest również tarta ze szparagami z dodatkiem świeżego tymianku.

Spód do tarty:

- 125 g masła
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 4-5 łyżek bardzo zimnej wody lub mleka

Przygotowujemy jak standardowe ciasto kruche, szybko rozcierając posiekane masło palcami i krótko wyrabiając, a następnie schładzamy je w lodówce przez co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

Tarta ze szparagami:

- pęczek zielonych szparagów
- świeży tymianek
- płatki migdałowe
- 250 ml śmietany (teoretycznie powinna być 30 % , ale daję taką, jak akurat mam, wychodzi nawet z jogurtem greckim)
- 4 jajka
- starty żółty ser np. Emmentaler
- starty parmezan
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz

Na podpieczony spód wykładamy zielone szparagi (odłamujemy wcześniej zdrewniałe końce - wystarczy lekko wygiąć i same odłamują się w idealnym miejscu) i zalewamy rozbełtaną śmietaną z jajkami, posiekanym tymiankiem, startym serem i przyprawami. Po wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.




Komentarze

Popularne posty