rabarbarowo-truskawkowy wytrawny sos do mięsa

Kiedy nadchodzi długo wyczekiwany sezon na rabarbar i truskawki to najczęściej przygotowuję z nimi tarty, ciasta czy też zapiekam je pod kruszonką. Ostatnio jednak stwierdziłam, że mam ochotę na coś bardziej wytrawnego, a że organizowaliśmy grilla dla znajomych, to postanowiłam przygotować sos z rabarbarem i truskawkami z dodatkiem octu jabłkowego, zwłaszcza, że miałam w domu doskonały ocet cydrowy. Sos wyszedł gęsty, pachnący, słodko-kwaśno-ostry i doskonale podbijał smak mięsa. Z pewnością jeszcze go powtórzę, dostosowując za każdym razem skład do aktualnie występujących owoców.

Sos rabarbarowo-truskawkowy do mięsa:

- 8 łodyg rabarbaru
- spora garść truskawek
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 8-10 łyżek octu jabłkowego (ocet balsamiczny też z pewnością sprawdzi się tu świetnie)
- sól i świeżo zmielony pieprz

Oczyszczamy łodygi rabarbaru, odcinamy uschnięte, twarde końce i kroimy w centymetrowe kawałki. Dokładamy miód i cukier i smażymy jakiś czas, aż rabarbar puści sok i trochę zmięknie. Następnie dorzucamy przekrojone na połówki truskawki i dolewamy ocet. Gotujemy razem, aż ocet się wygotuje i przestanie mocno (ostro) pachnieć, a całość zgęstnieje. Doprawiamy solą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, odważnie, bo sos jest dosyć słodki. Truskawki i rabarbar powinny się rozpadać, a sos powinien mieć dosyć gęstą konsystencję typową dla chutney'a.
Sos jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Komentarze

Popularne posty