ciasteczka z płatków ryżowych

Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale jednak nie do końca niezdrowego, możemy skusić się na zrobienie szybkich ciasteczek z płatków ryżowych. Zazwyczaj używam ich jako dodatku do porannej owsianki, ale w ciasteczkach też dają radę. Poniższy przepis to wypadkowa kilku różnych dostępnych w internecie. Następnym razem pewnie zmodyfikuję go, likwidując proszek do pieczenia i zmieniając mąkę na inną. Z podanych proporcji wychodzi około 20-30 ciasteczek. Nie są za słodkie, więc ilość cukru można zwiększyć. Wszelkie wariacje na temat dodatków dozwolone. Ja użyłam żurawiny i orzechów laskowych, bo akurat miałam je w domu.

Ciasteczka z płatków ryżowych: 

- 250 g płatków ryżowych (ja użyłam płatków firmy Kupiec)
- 100 g mąki pszennej ( myślę, że z powodzeniem można ją zastąpić mąką bezglutenową, np. ryżową)
- 3 jajka
- 70 g cukru pudru lub zdrowszego zamiennika np. ksylitolu
- 50 g grubo siekanych orzechów laskowych
- 2 spore garście suszonej żurawiny
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (następnym razem spróbuję go pominąć, bo ciastka i tak nie rosną)
- łyżeczka cynamonu lub innej ulubionej przyprawy

W sporej misce ubijamy mikserem jajka, dodając najpierw cukier puder, potem partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i wybrane przyprawy. Płatki rozgniatamy trochę w opakowaniu lub lekko ubijamy wałkiem, żeby były drobniejsze i wsypujemy do miski. Dodajemy żurawinę i posiekane orzechy, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Nakładamy masę na blaszkę przy pomocy dwóch łyżek. Ciasteczka nie za bardzo dają się ładnie formować, ale to chyba ich urok. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut i wyjmujemy jak się zarumienią.



Komentarze

Popularne posty