bezmięsny pasztet z pieczarek i chleba razowego

Bardzo lubię warzywne pasztety i często je robię. Najczęściej z soczewicy, z różnymi dodatkami. Ostatnio jednak zaskoczyła mnie moja Teściowa, przywożąc pięknie pachnący pasztet z … pieczarek i chleba razowego! Pasztet jest wilgotny, miękki, pięknie pachnie i smakuje doskonale.

Pasztet z pieczarek i chleba razowego:

- 0,5 kg pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- chleb razowy (troszkę więcej niż połowa takiego z foremki)
- 2 jajka
- pieprz, sól, dowolne zioła i tłuszcz do smażenia

Pieczarki po obraniu ścieramy na tarce, na dużych oczkach, odparowujemy na suchej patelni, dodajemy tłuszcz i podsmażamy. Siekamy cebulę i czosnek i podsmażamy aż się zeszkli. Chleb razowy namaczamy w wodzie i po odciśnięciu mieszamy wszystko z jajkami. Dodajemy ulubione zioła, sól i pieprz. Mieszamy ręką. Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Proste, prawda?



Komentarze

Popularne posty